Központi vevőszolgálat: (+36 1) 239 2380| vevoszolgalat@lbt.hu
Kompressziós harisnyák, rugalmas pólyák

Kompressziós harisnyák visszértágulatban szenvedőknek

Hazánkban a felnőtt lakosság közel 30%-ánál alakul ki alsó végtagi visszértágulat, mintegy 5%-uk szenved vénás keringési elégtelenségben. A betegek között a nők százalékos aránya magasabb.

A visszértágulat elsősorban az alsó végtagot érinti. A két lábra állással a test egész súlya az alsó végtagokra nehezedett, az innen visszafolyó vérnek nagyobb hidrosztatikai nyomást kell leküzdenie. A helyzetet súlyosbítja a súlyfelesleg, a mozgásszegény életmód, a tartós állómunka.

A visszértágulatban szenvedő betegek fáradékonyabbak, végtagjuk terhelést követően elnehezedik. Hosszabb terhelés után a láb megduzzad, gyakran tompa fájdalom, zsibbadás, izomgörcs jelentkezik a lábban.
Leggyakoribb szövődmény a visszér gyulladása, gyulladásos elzáródása. Az elégtelen keringés miatt a sebgyógyulás elhúzódik, könnyen lábszárfekély alakulhat ki.

Életmódváltással - testsúly csökkentése, rendszeres sportolás - jelentős eredményeket érhetünk el a megelőzés terén. A rendszeres álló munkát végzőknek ajánlatos a rugalmas pólya, vagy kompressziós harisnya viselése.

Kompressziós harisnyaA kompressziós harisnyák csökkentik a visszértágulat kialakulásának veszélyét; hosszú utazás, ülő- vagy álló munka közben megelőzik a láb dagadását, csökkentik a trombózis veszélyét.

Különböző erősségű kompresszióval rendelkeznek, ezért fontos, hogy mindig az állapotunknak megfelelő kompressziójú harisnyát válasszuk.
Fazonra is igen változatosak. Bokáig, térdig és combközépig érő változatban is megvásárolhatóak, a hagyományos harisnyanadrág fazon mellett. Így biztosítható, hogy a lábnak csak a problémás részét helyezzük kompresszió alá. Egyes harisnyák orrnélküli kivitelben is kaphatóak, és a divatot sem kell nélkülöznünk: a kompressziós combfixek között találunk nagyon szép csipkés változatokat is.


A rugalmas pólyákat a keringési rendellenességek által okozott ödéma csökkentésére vagy megelőzésére alkalmazzuk. Leggyakrabban állófoglalkozásúak, vénaelégtelenségben szenvedők és diabéteszesek használják. Fekvőbetegeknél a trombózis megelőzésének fontos eszköze. A termékek gyógyhatása a méret és kompresszió osztály helyes megválasztástól függ.

Vásárláskor kérje ki a szaküzletben dolgozó gyógyászati segédeszköz eladók véleményét és tanácsát, akik segítenek kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb terméket.